Lissabon

Lissabon ook wel “de witte stad” genoemd verheft zich boven de noordelijke oever van de Taag en strekt zich uit over zeven heuvels. Lissabon voelt, ondanks dat het een wereldstad is, prettig en gemoedelijk aan. Er zijn veel verschillende wijken met een eigen karakter en bezienswaardigheden. Of je nu door nauwe straatjes met koffiehuisjes, restaurants en fado wilt dwalen, of liever monumenten, kloosters en musea bezoekt, Lissabon biedt enorm veel mogelijkheden. Lissabon biedt een gevarieerd uitgaansleven met klassieke muziek, fado, dans, opera en concerten.

 

Santiago do Cacém

Deze prachtige historische stad heeft alles voor een cultureel dagje uit. Er zijn diverse gezellige pastelarias en restaurants, ook vindt u er twee grote supermarkten. Bezoek vooral het oude gedeelte met het kasteel, het openluchtmuseum Mirobriga met Romeinse overblijfselen, het Badoca safaripark en het stadspark met het museum. Ook heel leuk is een bezoek aan de oude molen die geheel gerenoveerd is, en het authentieke stadscentrum met smalle steile straatjes.

Évora

In het hart van de Alentejo ligt de historische stad Evora, opgenomen in de Wereld Erfgoedlijst van Unesco. De vele monumenten, opgericht door de belangrijkste kunstenaars van verschillende perioden, zijn getuige van het levendige, culturele en artistieke historische verleden van de stad. Bezoek de vele paleizen, pleinen en smalle straten. Ze maken allemaal deel uit van het rijke erfgoed van deze museumstad.

SINES

Sines is de geboortestad van de beroemde Portugese ontdekkingsreiziger Vasco Da Gama. Zijn beeld staat trots naast de muren van het kasteel waarin hij opgroeide, en het museum vertelt over het leven van deze nationale held. Sines maakt nu golven als de grootste containerhaven van Portugal, die gescheiden is van de oude wijk in een gigantische industriële enclave langs de kust. Het is een fascinerende plaats als je van dat soort dingen houdt, omdat het een natuurlijke loopgraaf onder water heeft waarmee de grootste vrachtschepen dichtbij de kust kunnen aanmeren. De diepe wateren die de containerhaven accommoderen, maakten Sines ook tot een van de drukste vissershavens van Portugal in de middeleeuwen.

Jaarlijks vindt in het kasteel van Sines het festival Músicas do Mundo (Wereldmuziek) plaats. Dit festival trekt altijd veel bezoekers uit binnen- en buitenland. Je hoort er muziek uit alle delen van de wereld zoals jazz, folk, blues, reggae en klassieke muziek.

Het museum van de stad bevindt zich in de donjon en heeft een aangrijpende kleine tentoonstelling over het verleden van Sines. Misschien is de beste tentoonstelling hier het visigotische metselwerk dat tijdens opgravingen in het kasteel is ontdekt.

De stad is verdeeld in lagere en hogere delen. Op de top van de heuvel is het kasteel en een kleine wirwar van straten langs gangen van witgekalkte en betegelde gebouwen. Er zijn een paar bars en cafés hier voor een kopje koffie en een lokaal gebakje, en terwijl u rondloopt, wordt u begroet door enkele mooie voorbeelden van art nouveau-architectuur. De heuvel af is het Praia da Vasco da Gama, de natuurlijke baai met de vissershaven van de stad. Een promenade langs het strand langs een dijk en je kunt de kust volgen, waarbij je de vloot, de oceaan en het kasteel van onderaf bekijkt.

Sines heeft een van de grootste industriële kustcomplexen van Portugal, bestaande uit de containerhaven, de olieraffinaderij, de polymeerraffinaderij en de thermische energiecentrale (die meer stroom genereert dan enige andere in Portugal). En hoewel dat misschien niet zo interessant is voor een informele toerist, kunnen fanatieke fans van industriële technologie rondleidingen boeken op zeven verschillende locaties in het complex.Het maakt allemaal deel uit van een toeristisch initiatief dat is gestart door de gemeente. De enige site met universele aantrekkingskracht is de diepzeehavens, die meer vracht vervoert per volume dan enige andere in Portugal. Groepen van vier of meer krijgen een rondleiding van twee uur door de state-of-the-art terminals.

Meer informatie hier: http://visit.stis.pt/experiences/port-of-sines/